NYKÖPING

Arkeologiska undersökningar i centrum

Om drygt en vecka kommer en liten del av Nyköpings stadskärna att börja grävas ut av arkeologer. Det är kommunens planer på nya bostäder precis bakom stadshuset som ger arkeologerna den här möjligheten.

– Man vet att det i närheten finns timmer daterat från 1150-talet, så här har vi chans att få hela Nyköpings historia i en enda sekvens, säger Björn Pettersson som är arkeolog och ansvarig för utgrävningen.

I samband med att man skulle gräva ner vatten- och avloppsledningar i Nyköping på 1920-talet så grävde arkeologer ut ett schakt i samma område. Då fann man bland annat bevarat timmer från medeltida byggnader, gatubeläggningar i trä och läderspill från hantverk.

Nu ska man försöka hitta samma schakt och gräva ut det så att man inte förstör några lämningar i onödan. Sedan ska man genom att analysera schaktets väggar försöka bedöma om trälämningarna håller på att torka ut och förstöras. Så kan det nämligen bli i kulturlager som ligger relativt höglänt. Om det är så illa går man vidare med fler utgrävningsetapper för att rädda det som räddas kan.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".