ESKILSTUNA

Allvarligt för skadad tigerhona

Tillståndet för den vita tigerhonan Sasha i Parken Zoo i Eskilstuna är fortfarande kritiskt. Sasha skadades svårt när hon i förra veckan attackerades av tigerhannen Brahma som hon delade inhägnad med.

ALLVARLIGT FÖR SKADAD TIGERHONA

Treåriga Sasha fick allvarliga bitskador i nacken och över ryggen vid attacken. Betten gick ända in till ryggkotorna och musklerna i nacken är av. Fortfarande är det oklart om hon kommer att överleva.

– Det beror bland annat på om hon får infektioner i sina sår. Hon får antibiotika i förebyggande syfte, men kan ändå få väldigt allvarliga infektioner som vi inte rår på, säger djurparkschefen Helena Olsson till TT.

Ett positivt tecken är att Sasha på söndagen både åt och drack lite grann.

– Det är bra att hon får i sig mat och vätska, det är förutsättningen för att hon ska friskna till, säger Olsson.

Troligen var den våldsamma attacken en lek som gick överstyr. Den tyder enligt djurparkschefen inte på något ovanligt eller sjukt beteende.

– I naturen är en väldigt vanlig dödsorsak bland tigerhonor och tigerungar att de stöter på en vuxen tigerhanne.

Om Sasha frisknar till kommer djurparken åter att försöka placera henne och Brahma i samma inhägnad.

– Men vi kommer att vara väldigt försiktiga och inte utsätta henne för risker någon mer gång.

De vita tigrarna har under några år varit en av parkens största attraktioner. Inför det här året förväntades de få ungar tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista