ESKILSTUNA

Bok om tourettes syndrom

Mr Tourette och jag. Så heter en bok som rönt stor uppmärksamhet. Den handlar om Pelle Sandstrak som levt ett mycket svårt liv med tourettes syndrom - men som nu är så pass bra att han skrivit en bok i ämnet och under måndagkväll är han i Eskilstuna och föreläser bland annat om vikten av att man får ett bra bemötande.

Tourette vet de flesta kanske vad det är - att det handlar om att säga saker utan att kunna styra det - eller ge i från sig ljud eller göra gester som man inte kan styra.

För Pelle var det jobbigt i skolan och det blev ännu värre när han blev vuxen, Tourettes kombinerat med svåra tvångstankar gjorde att han inte kunde passera trösklar. Till slut flyttade han ut i en övergiven bil och slutade tvätta sig. Livet var svårt - men det finns vägar ut. Med kunskap och rätt bemötande har Pelle idag skrivit en bok och han turnerar med sin uppskattade föreläsning - men så långt som att säga att han nu är frisk vill han inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista