Flen

Nytt boende för unga flyktingar

För en vecka sedan öppnade ett gruppboende i Flen för tio barn och unga flyktingar som kommit ensamma till Sverige. Det innebär att det nu finns fyra kommuner i länet som genom avtal med Migrationsverket ordnat hem för barn som kommer ensamma till Sverige - Eskilstuna, Nyköping, Strängnäs och nu alltså Flen.

– Jag tycker att det är jättekul, säger Björn Colleander, enhetschef för bland annat det nya ungdomsboendet i Flen. Hela personalgruppen och ungdomarna håller på att konkret skruvar och bygger på ett boende här. Ungdomarna får vara med och skruva möbler också.

Just nu bor sju pojkar på ungdomsboendet. De är mellan 15 och 17 år och kommer från skilda delar av världen, men delar också mycket. De har inga föräldrar i sitt liv längre och har haft en tuff uppväxt. Tanken är att de så snart som möjligt ska börja i förberedelseklasser, för att sedan kunna börja i årskurs nio eller gymnasiet.

– Det första de har frågat, flera av de här pojkarna, är när de får börja i skolan. De har hoppat upp och ner i stolen och undrat när de får börja skolan. Det är jätteviktigt för dem.

Varför tror du att det är så viktigt för dem?

– De kommer ifrån situationer där det kanske inte har fungerat med skolgång, så jag tror att de inser och förstår att skolan är en framtidsmöjlighet för dem.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sr.se