SÖRMLAND

Bankrån på väg mot rekordnivåer

Bankrånen i Sverige har ökat kraftigt under årets första kvartal. Då rånades över 50 banker jämfört med drygt 60 hela förra året. Swedbank har drabbats mer än andra och i Sörmland har sedan början av året två av Swedbanks kontor i Sörmland rånats. Det visar siffror som ekot och Radio Sörmland tagit fram.

Men säkerhetschefen Bertil Ellvén säger att Swedbank inte har en sämre säkerhet än andra banker.

– Vi brukar dra en parallell med biltjuvar, att den som börjat att stjäla ett visst bilmärke ger sig inte plötsligt på att stjäla ett andra bilar. Den som läser om att det sker många rån mot en speciell bank och planerar att själv göra någonting kan få för sig att det är lättare att råna just den banken. Tidigare under en period var ju en konkurrerande bank drabbad.

Swedbank har genomfört en rad åtgärder för att öka säkerheten, säger säkerhetschef, Bertil Ellvén. Bland annat har banken minskat mängden kontanter på kontoren och kunderna får inte ta ut mer än 15 000 kronor om man inte har meddelat banken tidigare om att få ta ut mer, men om de säkerhetsåtgärderna inte räcker?

– Det finns ju många som pratar om att bygga säkrare kontor, krafrigare väggar eller skydd mot kassören eller liknande, men vi ser på andra håll i Europa att det bara ökar våldet. Vad som vi ser som viktigast är att göra klart för bankrånare att man inte kan komma över särskilt mycket pengar från en bank.

David Rasmusson
david.rasmusson@sr..se

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se