ESKILSTUNA

Klart för sex nya vindkraftverk

Länsstyrelsen ger nu grönt ljus för bygget av sex större vindkraftverk i Sundbyholm, utanför Eskilstuna.
Det är första etappen i en vindkraftspark på totalt tio större vindkraftverk bolaget Kafjärdens Vindkraft vill bygga i området.

Länsstyrelsens beslut innebär att två fastighetsägare granne med vindkraftparken körs över.

Det var i september förra året som stadsbyggnadsnämnden i Eskilstuna beslutade ge bygglov för de sex större vindkraftverken. Kraftverken är på två megawatt styck och cirka 90 meter höga. Till det kommer propellern på cirka 40 meters radie.

Beslutet överklagades av två grannar som båda tycker att vindkraftverken kommer för nära deras fastigheter och att de kan bli störda av buller.

De anser också att landskapsbilden i de vackra omgivningarna kommer att påverkas negativt.

Men länsstyrelsen kör nu alltså över de båda fastighetsägarna och det innebär grönt ljus för bolaget Kafjärdens Vindkraft att bygga de sex kraftverken.

Christer Öholm, en av intressenterna i bolaget, säger att han är nöjd med beslutet och att det är ett kvitto på att de var rätt ute från början. Han hoppas nu att beslutet blir första steget i en fortsatt vindkraftsutbyggnad i Sundbyholm. 

Området där vindkraftverken ska byggas ligger i anslutning till flera riksintressen, bland annat för kulturminnesvård och kommunens naturvårdsberedning säger i ett tidigare yttrande att enstaka vindkraftverk kan godkännas men att området inte bör utvecklas till en större vindkraftpark, eftersom det skulle bli för dominerande i landskapet.

Bolaget har ansökt om ytterligare fyra vindkraftverk i samma område, ärendet väntas upp till politikerna i juni.

Frågan är då om de då planerade totalt större tio vindkraftverken på sammanlagt 20 megawatt i området är en sådan vindkraftpark som kommunens naturvårdare inte vill ha, eller om politikerna i Eskilstuna kommer att bevilja bygglov även för etapp två i utbyggnadsplanerna - eftersom vindkraftsparken inte når upp till den fastslagna gränsen på sammanlagt 25 megawatt, som medför en betydligt tuffare miljöprövning.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista