STRÄNGNÄS

Landsbygdsskolor hotas av stängning

De små landsortsskolorna i Strängnäs kommun kan komma att stänga, men förskoleklasserna där ska finnas kvar. Det framgår av ett förslag i en skolutredning som presenterades i Strängnäs på onsdagen. 

När skolan ska effektivisera riktas än en gång blickarna mot landsortsskolor i Strängnäs kommun: Lännaskolan, Härads skola och Fogdö skola.

Genom att låta skoleleverna där åka buss till skolor i centrala Strängnäs kan man spara minst tre miljoner om året - ännu mer om man dessutom kan bli av med delar av kostnaderna för lokalerna. I det här alternativet ska nämligen förskoleklasserna på landsbygden finnas kvar.

Sammanlagt presenteras nu flera alternativ för att minska de här kostnaderna. Några andra är att bilda en 6-9 skola genom att slå ihop Karinslundsskolan med Paulinska skolan  - därmed skulle Karinslundsskolans lokaler frigöras och barnen på Tosteröskolan flytta dit istället.

En annan tanke är att slå ihop Vasaskolan med Paulinska skolan, som byggs om så att den rymmer förskoleklasser ända upp till niondeklasser.

Strängnäs skolor har för höga fasta kostnader - som finansieras med pengar som egentligen ska gå till själva skolverksamheten. Därav skolutredningen.

– Det har varit ett spännande arbete eftersom vi har fått möjlighet att genomlysa organisationen och beskriva den på ett sätt som gjort att vi har sett nya saker också säger Frank Stoor, bildningschef i Strängnäs kommun.

Den nya politiska majoriteten i Strängnäs med centern, folkpartiet och socialdemokraterna, kommer inte att lägga ned några landsbygdsskolor.

Det betonar Lotta Grönblad (s) ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Hon säger att skolutredningen bygger på den tidigare majoritetens politik och att den nya majoriteten ska gå igenom utredningen innan den fattar beslut om vad som i övrigt ska hända med skolorna i Strängnäs.

– Det kan bli så att vi skrotar den helt, gör några tillägg eller bara tar delar av den, men vi tittade på den 100 sidor långa utredningen igår (läs onsdag) så vi ska sätta oss ner och gå igenom den mer senare.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sr.se

Skolutredningen

Dessa alternativ har skolutredningen i Strängnäs belyst. Syftet med utredningen är att effektivisera verksamheten för att säkra kvaliteten i framtiden
1. Samtliga skolor bibehålls i kommunen
2. En ny och modern F-9-skola byggs i centrala Strängnäs, Vasaskolan och Paulinska skolan avyttras och exploatera.
3. Paulinska skolan byggs om för F-9-verksamhet och Vasaskolan flyttar sin verksamhet dit.
4. Paulinska skolan anpassas för tidigare skola och Vasaskolan flyttar sin verksamhet dit. Paulinska skolan flyttar sin verksamhet till Campus.
5. Paulinska skolan behålls som 6-9-skola och Vasa F-5 flyttas till ny modern skola med relativt centralt läge och Vasa exploateras.
I utredningen presenteras också ytterligare två alternativ:
6.   Karinslundsskolan och Paulinska skolan bildar en 6-9-enhet på Paulinska skolan
7.   Karinslundsskolan och Paulinska skolan blir F-9-skolor.
Dessutom presenteras tre strukturåtgärder som oberoende av andra beslut skulle ge minskade driftskostnader för den kommunala skolverksamheten utan att skollokalerna förlorar sin karaktär av nav och samlingspunkt för den lilla orten:
a) Härads skolverksamhet integreras med Vasaskolans verksamhet. Förskoleverksamheten blir kvar.
b) Fogdös skolverksamhet integreras med Tosteröskolans verksamhet. Förskoleverksamheten blir kvar.
c) Länna skolas verksamhet integreras med  Åkerskolans verksamhet. Förskoleverksamheten blir kvar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista