SÖRMLAND

Polisen varnar för ficktjuvar

Polisen i Sörmland varnar för att internationella ficktjuvsligor  härjar i länet. Ligorna verkar ha specialiserat sig på personer med rullatorer, enligt polisen och flera gallerior i Eskilstuna och Nyköping har drabbats. Fredrik Wallén, chef för polisens kriminalunderrättelsetjänst säger att ligorna inriktar sig på äldre människor, framförallt personer med rullator.
– De skuggas ofta för att de kriminella ska se hur mycket pengar de kan ha med sig.

Det är inte ovanligt att äldre har stora summor pengar med sig och att de förvarar väskan i korgen på rollatorn. Det gör dem lätt till offer för tjuvar.

Den här typen av ligor är ett välkänt fenomen för polisen, men man har haft svårt att gripa de skyldiga. Många gånger kan man genom övervakningskameror och personer på plats ringa in misstänkta i efterhand, men eftersom anmälningarna ofta kommer in flera dagar efter stölden har tjuvarna redan hunnit åka till nästa stad. Nu går polisen ut med en varning inför sommaren och hoppas på att människor är extra vaksamma.

– Dels om man har insikt i detta så kan man skydda sig, men vi är beroende av snabba polisanmlningar när någon blir drabbad, säger Fredrik Wallén.

Helena Sannemalm
helena.sannemalm@sr.se