SÖRMLAND

"Risker med landstingets besparingar"

Det finns risk att patienter i Katrineholm, Vingåker och Flens kommuner i och med planerade besparingar inom sjukvården där framöver kommer att strunta i att gå till läkaren och det finns även risk för att köerna blir längre på andra sjukhus i länet dit verksamheten koncentreras. Det anser Tomas Holmgren, chef för landstingets ögonklinikern.

– Patienterna måste åka längre för att få vård om hälso- och sjukvårdsnämndens förslag att avveckla ögonkliniken på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm blir verklighet, säger Tomas Holmgren.

Det är fyra olika verksamhetsområden som påverkas av det sparpaket som presenterades under torsdagen. Förslaget är att Ögonmottagningen och Reumatikerteamet på Kullbergska avvecklas och koncentreras till de andra två sjukhusen. Hudmottagningarna på Nyköpings lasarett och Kullbergska avvecklas och koncentreras till Mälarsjukhuset. Smärtmottagningen på Mälarsjukhuset avvecklas och koncentreras till Nyköping.

Totalt beräknas landstinget spara 9 miljoner kronor per år. I västra Sörmland tar Kullbergska sjukhuset emot 3000 ögonpatienter per år. Om förslaget blir verklighet får det effekter för patienterna i Katrineholm, Flen och Vingåker, säger chefen för ögonklinikerna i landstinget, Tomas Holmgren.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se