Nyköping

Olagliga nazistaffischer fick sitta uppe

I onsdags morse klistrade företrädare för den aggressiva nazistiska gruppen Svenska motståndsrörelsen upp ett stort antal stora affischer i den välbesökta gångtunneln mellan Nyköpings centralstation och perrongerna. Men trots att kommunen fick kännedom om den olagliga och kränkande affischeringen redan samma morgon, så har kommunen inte sett till att affischerna tagits bort. Två dygn senare satt de fortfarande kvar.

Enligt Björn Trehörning, säkerhetsansvarig på kommunfastigheter i Nyköping så är det inte kommunens sak att ta bort de olagliga affischerna, eftersom det inte är kommunen som äger och har ansvar för den delen av tunneln som affischerna klistrats upp.

Han säger att kommunen lämnat uppgifterna om affischeringen vidare till SJ:s fastighetsbolag Jernhusen under onsdagen. Kommunen har sen inte vidare bekymrat sig om den olagliga affischeringen.

– Vi kan ju inte gå in och sanera där vi inte är ansvariga, om vi inte först fått ett uppdrag, säger Björn Trehörning.

Enligt Björn Trehörning så är tunneln uppdelad på tre ägare, Nyköpings kommun, Banverket och Jernhusen, och han tycker att det är olyckligt att nazistaffischerna hamnat mellan stolarna.

– Så ska det inte vara, de som är ansvariga ska ta bort affischerna, säger han.

Men enligt Jernhusen så har kommunen inte tagit någon kontakt angående den olagliga nazistaffischeringen. Enligt bolagets informatör, Cecilia Granath, så har hon kontrollerat med den person på Jernhusen som har ansvar för centralstationen i Nyköping, och enligt denne ska kommunen inte ha hört av sig. Inte heller framförde kommunen uppgiften vidare om affischerna på det möte som hölls mellan kommunen och Jernhusen på torsdagen.

– Inte förrän vid vår egen veckorond på centralstationen i Nyköping på fredagen blev vi varse affischerna och då såg vi genast till att de togs bort, säger Cecilia Granath.

Cecilia Granath håller med Björn Trehörning på kommunfastigheter i Nyköping att  det är olyckligt att affischerna fått sitta uppe, och att det är Jernhusens inställning att den här typen av affischer som sätts upp olagligt ska tas ned så fort som möjligt.

Enligt Björn Trehörning så har Nyköpings kommun utan framgång försökt få till ett samarbetsavtal med Banverket och Jernhusen om klottersanering och affischborttagning i tunneln.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se