SÖRMLAND

Sånglärkan minskar i antal

Flera fågelarter i det sörmländska jordbrukslandskapet fortsätter att minska i antal, en av dem är sånglärkan, som har svårt att klara det storskaliga lantbrukets utarmning av miljön.
Och statens bidrag till lantbrukare för att spara kantzoner ned mot diken och åar har minskat, vilket kan innebära att hotet mot lärkan ökar.

De senaste 30 åren har sånglärkan minskat till någonstans mellan som mest hälften till som minst mindre än en tredjedel av sitt ursprungliga antal.

Minskningen fortsätter även om den dämpats något de senaste tio åren.

En av åtgärderna som kan ha bidragit till att minskningen planat ut något är de bidrag som lantbrukare sedan 1996 kunnat få för att behålla en kantzon ned mot diken och åar.

300 lantbrukare i Sörmland har varje år sökt den typen av stöd, som alltså gynnar flera fågelarter i jordbrukslandskapet.

Men förra året ändrades reglerna och bidragets storlek minskades från 3000 till 1000 kronor per hektar. Betydligt färre lantbrukare ansökte också om det nya lägre stödet förra året, hälften mot det tidigare högre stödet.

Det och att priserna på spannmål nu skjuter i höjden gör att intresset för zonstödet kommer att minska ytterligare vilket kan innebär att situationen för sånglärkan förvärras.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista