Eskilstuna

Höga radonhalter i många enfamiljshus

Nästan hälften av Eskilstunas enfamiljshus, som har gjort radonmätningar via kommunen, har för höga radonhalter inomhus. Och för höga radonvärden ökar risken för lungcancer.

– Det finns ju en hälsorisk kopplad till att ha radon i bostaden, säger Maria Hansson, miljöinspektör på miljö- och räddningstjänstförvaltningen i Eskilstuna. Har man barn är man förhoppningsvis intresserad av att de ska växa upp i en bra miljö.

Riktvärdet är att mängden radon i inandningsluften inte ska överstiga 200 Bq/m3 luft. För att få reda på radonvärdet i huset kan man vända dig direkt till ett radonlab eller som i Eskilstuna välja att beställa mätning via kommunen till ett rabatterat pris.

Mätningen måste ske under den tid av året då fastigheten är uppvärmd, det vill säga mellan oktober och april som regel, och pågå i minst två månader.

Vintern 2006/2007 mätte tre och ett halvt av drygt 8000 eskilstunabor, som fått erbjudandet via kommunen, sin radonhalt. Av fastigheterna som deltog i den mätningen har nästan hälften för höga värden. Det finns ingen lag som säger att du inte får ha för höga värden, så länge du inte hyr ut fastigheten till någon annan, men det finns som sagt risker med radonet.

Vill man åtgärda radonhalten i en fastighet finns det flera företag med så kallade radonkonsulenter. En av dessa konsulenter är Ensio Mynttinen, som alltid har mycket att göra så här efter vintern, då mätningar utförts.

– Det kan vara att man ökar ventilationen på olika sätt. Man ska alltid göra en åtgärd, det ska man göra.

Ensio Mynttinen kan även se att efterfrågan på åtgärder ökar från år till år och att allt fler väljer att åtgärda höga radonhalter.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista