SÖRMLAND

Brist på psykiatriker i Sörmland

Det råder fortsatt brist på psykiatriker inom landstinget Sörmland. Just nu saknas sammanlagt sex överläkare inom psykiatrin i Sörmland av de totala 32,5 tjänsterna.

Men samtidigt upplever fler av de som Sr Sörmland talat med, att det är vanligare att unga, nyutbildade läkare, lockas till psykiatrin. Fredrik Frisell är en av dem. Han är ST-läkare på psykiatriska kliniken på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

– Det som lockar är framför allt att man får tid att sätta sig och prata med en människa och sedan får man hjälpa den människan. Psykiatrin innefattar allt, säger Fredrik Frisell.

Samtliga landsting i Sverige har svårt att rekrytera läkare till psykiatrin, visar en rapport från socialstyrelsen. Efterfrågan är helt enkelt större än tillgången. Men bristen inom psykiatrin är inget nytt problem utan något vården tampats med länge.

Men här i Sörmland säger fler som vi talat med att det nu skymtar ett ljus i tunneln. Just nu saknas 6 överläkare i länet, av 32,5 tjänster. Men Jonas Borgman som är chef för psykiatrin inom södra och västra sjukområdet uppger till exempel att man i år ganska lätt lyckats fylla de fem ST-platserna och att situationen därmed lättat under det senaste året.

Forskning och utveckling inom psykriatrin går framåt i snabb takt - det händer mycket inom området. Det kan också bidra till att fler läkare söker sig till psykiatrin, tror Fredrik Frisell.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sr.se