Lugnt på nazistfest i Ekilstuna

En nazistfest med ett 50-tal skinnskallar från hela mellansverige hölls på restaurang Hamlet i Eskilstuna på fredags- och lördagskvällen. Men polisen rapporterar om att det inte var nått bråk och ingen av skinnskallarna misstänks heller för något brott.
Exempelvis gjordes inga hitlerhälsningar, hävdar Jan Törnblom vid Sörmlandspolisen. Sammanlagt uppemot tio skinnskallar omhändertogs dock för fylleri. Polisen hade förstärkt bevakningen och hade också hjälp av poliser från angränsande län. Förutom ett tiotal skinnskallar från Eskilstuna hade skinnskallar rest till Eskilstuna från från bland annat Stockholm, Södertälje, Fagersta, Norberg, Borlänge, och Örebro. Festen hölls med anledning av att en av frontfigurerna inom den nazistiska rörelsen, Eskilstuna NS, fyllde 30 år, uppger polisen. Jan Törnblom vid Sörmlandspolisen säger att skinnskallarna samlades i en lägenhet i Eskilstuna innan de gick ut på krogen och festade. Enligt polisen gjorde polisens samarbete över länsgränserna att skinnskallarna stördes i sin planering för en större fest och inte lyckades hyra någon lokal och därför ''hamnade'' på krogen istället. - Jag är övertygad om att de känt sig påpassade och uppvaktade. Polisens arbete gjorde att de inte hade någon möjlighet att begå några brott, säger Jan Törnblom. Polisens underrättelsetjänst uppgav tidigare i veckan om att den fått uppgifter om att en nazistfest skulle hållas i mellansverige under helgen. Polisen hade beredskap för att skinnskallarna skulle hålla en större fest i en hyrd lokal där en rockgrupp skulle spela. Eftersom polisens erfarenhet är att det begås ett antal brott med rasistiska förtecken i samband med att skinnskallar har fest försökte den förhindra detta genom att bland annat varna lokaluthyrare och uppmana dem att ha en särskild kontroll på vilka som eventuellt ville hyra lokal inför helgen. Platsen visade sig vara Eskilstuna, men eftersom nazisterna inte fick tag på någon lokal att hyra hölls festen inne på en krog i Eskilstuna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".