NYKÖPING

Kyrkans sociala verksamhet räddas kvar

Kyrkans nedläggningshotade sociala verksamhet Träffpunkten för bland annat hemlösa och missbrukare i Nyköping räddas, åtminstone kortsiktigt.

Sankt Nicolai församling som driver verksamheten ska ha öppet så långt det är möjligt i sommar.  Samtidigt pågår diskussioner med kommunen om hur man ska göra långsiktigt.

Lars Viper är kyrkoherde i församlingen och han säger att det omedelbara hotet mot verksamheten är borta.

– Jag tycker att dramatiken på ett sätt är över, säger Lars Viper som är kyrkoherde i St.Nicolai församling i Nyköping.

Träffpunkten drivs av Sankt Nicolai församling i Nyköping. Dit kommer ett 50-tal socialt utsatta personer varje dag, bland andra hemlösa och missbrukare, varje dag för att tvätta, äta eller bara få lite social samvaro.

Fram tills i torsdags såg det ut som om öppettiderna skulle begränsas kraftigt i sommar eftersom församlingen anser att den inte har råd att driva verksamheten själv. Den kostar 1,5 miljoner per år.

Församlingen har fått hjälp av andra organisationer och ska ha öppet alla vardagar med begränsade resurser i form av färre tjänster. Men på sikt försöker församlingen hitta en långsiktig lösning tillsammans med kommunen, säger kyrkoherden Lars Viper.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista