Vingåker

Brikettproducent årets företagare

Årets företagare i Vingåker har utsetts. Det blev Göran Winkler, som driver Låttra Gård Bioprodukter. Han får det för sin satsning på produktion av briketter, som han gör av bland annat rörflen - ett högt växande gräs, från egen odling - och som sedan används för eldning i pannor.

Det är företagarna i Vingåker och Vingåkers kommun, som står bakom priset.

– Jag är väldigt glad för att ha fått det här priset, säger Göran Winkler. Det ger lite lön för den möda man har lagt ner under de här åren. Det känns jättevarmt och skönt.

De skriver i motiveringen att du har tagit täten i de krav som klimatförändringarna ställer på energiförsörjningen genom produktion av briketter.

Hur viktig är miljöaspekten för dig?

– Den är oerhört viktig. Det är dit vi måste komma. När man pratar med människor runt omkring här, både från USA, Europa och Asien, så känns det som att svenska fastbränsleindustrin här, som både förbränner och förädlar, ligger långt framme. Och det är roligt att kunna vara med i den här processen. Fast vi är ett litet land så har vi mycket att tillföra internationellt.

Ungefär för ett år sedan pratade vi med dig, då hade du fått ett pris från Energimyndigheten för att du skulle prova att odla energigräs, alltså rörflen. Hur har det gått med det?

– Det har gått bra. Det är full fart framåt, dels vår egen odling på marken, sen har vi flera lantbrukare som kommer att odla här och flera som är intresserade.

Så det här är något som kommer att växa och sprida sig tror du?

– Det tror jag absolut. Det känns som vi har indikationer på det.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista