Oxelösund

Långa transporter för hemtjänstmaten

Den mat som serveras via hemtjänsten i Oxelösund tillverkas i Sala. Det betyder att köttbullar, kalops och annan mat har rest över 20 mil innan den serveras vid matborden i Oxelösund.

Enligt en undersökning, som gjorts av programmet Kaliber i Sveriges Radio P1, fraktas den mat, som hemtjänsterna runt om i landet serverar, ibland uppåt 70 mil. Var tionde kommun som svarat på enkäten köper mat som tillverkats mer än 20 mil ifrån där den sen serveras.

En av de kommunerna är Oxelösund. Där arbetar Linda Bergström som enhetschef för hemtjänsten. Hon har sin arbetsplats på kommunhuset i Oxelösund. Innanför dörrarna finns en informationstavla där det står ”vi formar framtidens livsmiljö”. Och hur går egentligen de långa transporterna ihop med kommunens miljömål och strategier?

– Nu skulle jag tycka att det vore jätteroligt att få den närproducerat, men vi hade inte det som alternativ och då är det lite att man får hålla sig till det som är, när man har anbudsreglerna att hålla sig till också, säger Linda Bergström. 

Kommunen får inte välja bort ett anbud på grund av var varan tillverkas. Och i Oxelösunds fall fick de bara in ett anbud, från Sala. Tidigare lagade kommunen själva maten till de äldre, men det blev för dyrt, på grund av transportkostnader.

Är du nöjd med hur det ser ut idag?

– Jag har fått in väldigt lite klagomål på den mat som våra vårdtagare får ut, så det är jag nöjd med.

Maj-britt Pettersson köper tre mål mat i veckan av hemtjänsten. Hon tycker att de långa transporterna inte är bra.

– Det är inte klokt. Det kunde lika gärna laga maten på äldreboendet här uppe.

Men även om transporterna kan ses som onödiga och som en miljöbov i dramat, så finns det även saker som är bra nu jämfört med innan, då kommunen själv stod för matlagningen.

– Jag har tio olika rätter att välja på, säger Maj-Britt Pettersson.

Malin Hagberg arbetar inom hemtjänsten i Frösäng i Oxelösund. Hon reagerar också på de långa transporterna, men kan precis som Maj-Britt se positiva följder.

– För dem som klarar sig själv är det ganska bra, för de kan ta fram maten själva när de vill äta, annars måste de ju vänta varje gång på att vi kommer och värmer den. Så det är både för- och nackdelar.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se