SÖRMLAND

Tillgänglighetsproblem i kommunhusen

De flesta kommunhus i Sörmland har brister då det gäller tillgängligheten för personer som har funktionshinder. I de tre kommunerna Trosa, Katrineholm och Gnesta går det för den som åker rullstol idag inte ens att ta sig in i kommunhuset på egen hand.

Är man rullstolsburen och vill in i kommunhuset i Gnesta så ska man undvika huvudentrén för där finns en trappa som är omöjlig att forcera. Hittar man den bakdörr som kommunen ställt i ordning för personer med funktionshinder så ska man definitivt inte försöka ensam för då kommer man inte in. På samma sätt är det i Katrineholm och i Trosa.

Andra problem som vi stött på när vi tillsammans med personer i rullstol besökt de Sörmländska kommunhusen är att för små eller illa fungerande handikapptoaletter, det gäller samtliga kommuner utom Eskilstuna. För små handikapparkeringar, för höga receptionsdiskar är andra hinder vi stöter på.

I flera kommuner är hissarna trånga och svåra att manövrera. Problem med trånga hissar eller med hissdörrar som slår igen för snabbt finns i Gnesta, Vingåker och Nyköping.  

Men trots att det är svårt att som rörelsehindrad ta sig in på kommunhus i Sörmland skjuter ansvariga politiker lösningarna framför sig.

– Vi skjuter på beslutet att åtgärda problemen men jag räknar med att vi nog klarar ut detta till nästa år, säger Göran Dahlström (s) som är kommunalråd i Katrineholm.

Helena Sannemalm
helena.sannemalm@sr.se

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista