ESKILSTUNA

Förening hjälper ensamma föräldrar

Föreningen Sveriges makalösa föräldrar var i Eskilstuna igår för att undersöka intresset att starta nätverk här. Föreningen arbetar dels för att starta självhjälpsgrupper, och dels för att påverka politikerna, så att ensamma mammor och pappor inte missgynnas när olika beslut tas.

– Man är ju ingen riktig familj för än man är en man och en kvinna och barn. Det är ju detta som man måste ändra. Det är ju inte sämre för ett barn att växa upp hos en ensamstående förälder, säger Helen Rydberg som är projketledare inom föreningen Sveriges makalösa föräldrar.

Enligt Helen Rydberg frså kan det vara bättre för ett barn att växa upp med en ensamstående föräler eftersom barnet kan få till exempel mer skolhjälp.

Ekonomiskt är det en annan visa. SCB:s statistik sedan 1995 visar på en inkomstökning med stora variationer. Genomsnittligt har hushållen ökat sina disponibla inkomster med 34 procent - ensamstående pappor ligger kring genomsnittet - medan ensamstående mammor ligger långt under, knappt 20 procent. De stora vinnarna är kärnfamiljen.

Sveriges Makalösa föräldrar är delvis en stödorganisation för ensamma föräldrar men också en påtryckargrupp mot politikerna som man tycker missgynnar ensamstående.

Åsa Stöckel
asa.stockel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".