Sörmland

Riksdagsledamot i hård debatt om sjukvård för papperslösa

Frågan om gömda flyktingars rätt till vård kommer att få sitt formella avgörande i Riksdagen först på onsdagen. Det var nämligen så många som ville vara med att debattera att man helt enkelt inte hann färdigt i tid för den planerade omröstningen i Riksdagen under tisdagen. Riksdagsledamoten Gunvor G Ericson från Katrineholm, var en av de som debatterade.

Den nya lagen innebär att den som illegalt befinner sig i Sverige och blir akut sjuk själv får betala för sin vård. Samma person saknar också rätt till vanlig sjukvård och tandvård i Sverige.

I dagsläget ger ungefär hälften av Sveriges landsting subventionerad vård även till papperslösa flyktingar, fast dom inte måste göra det. Det kommer de att kunna fortsätta att göra även när den nya lagen träder i kraft första juli. 

Det som nu för första gången slås fast i lagtext är att den som illegalt befinner sig i Sverige inte har rätt till vanlig vård och tandvård. Frågan om barn och gravida kvinnor ska undantas från detta ska fortsätta att diskuteras.

Bara vänsterpartiet och miljöpartiet anser att alla som är i Sverige ska ha rätt till samma vård. Något som gjorde miljöpartiets Gunvor G Ericson ordentligt upprörd.

– Jag skäms, det är inte värdigt ett civiliserat land att använda sjukvård som en hävstång i migrationspolitiken, säger Gunvor G Ericson.

Migrationsminister Tobias Billström, menade dock att det kan upplevas inkonsekvent att vissa myndigheter har till uppgift att verkställa avvisningsbeslut samtidigt som andra myndigheter ska erbjuda dessa människor fullständig hälso-, och sjukvård.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".