SÖRMLAND

Mustaniemi svarar på kritiken

Under tisdagen gjorde det socialdemokratiska kommunalrådet Göran Dahlström i Katrineholm och det folkpartistiska oppositionsrådet Ewa Callhammar gemensam sak. De båda krävde att mer ska görs för att rädda kvar de nedläggningshotade avdelningarna på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

Enligt ett förslag inom landstinget, som ska beslutas om i sommar, så ska ögon- och hudmottagningarna, samt reumatologen i Katrineholm läggas ner.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i landstinget, kristdemokraten Marie-Louise Forslund Mustaniemi säger att hon förstår reaktionerna.

– Det är ju så här det ofta ser ut när vi gör förändringar eftersom det upplevs som en ökad otrygghet, säger Marie-Louise Forslund -Mustaniemi.

Landstinget beräknas göra ett underskott på 259 miljoner kronor i år och förra veckan presenterades ett första sparförslag som ska spara nio miljoner. Det går ut på att bland annat ögon- och hudmottagningarna samt reumatologen i Katrineholm ska läggas ner. Beslut om det här ska tas i juni. Förslaget har kritiserats och nu vill de styrande kommunpolitikerna i Katrineholm tillsammans med oppositionen att landstingspolitikerna från kommunen ska hjälpa till att stoppa förslaget. 

Men Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande kristdemokraten Marie-Louise Forslund - Mustaniemi menar att sparförslaget behöver genomföras.

– Sannolikheten är ju stor att vi får ta ännu tuffare beslut ju längre vi väntar, säger Marie-Louise Forslund -Mustaniemi.

Helena Sannemalm
helena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista