SÖRMLAND

Landstinget erbjuder dyr ögonmedicin

Uppåt 50 personer i Sörmland har under det senaste året fått behandling för åldersrelaterade förändringar i den gula fläcken i ögat.
Landstinget Sörmland är ett av de landsting i Sverige som erbjuder personer med den här ögonsjukdomen en ny och relativt kostsam medicin, som förbättrat synen för patienterna.

Åldersrelaterade förändringar i den gula fläcken i näthinnan är den vanligaste orsaken till att svenskar över 60 år får försämrad syn.

20 % av dem som drabbas av gula fläcken drabbas av den våta formen - och det är den som nu kan behandlas.

Men inom några år tror Tomas Holmgren, som är verksamhetschef på ögonkliniken i Sörmland, att man också kommer att kunna behandla den andra vanligare formen av gula fläcken.

Omkring 30 000 svenskar har den våta formen av gula fläcken och kan alltså bli hjälpta av den nya behandlingen - men det är inte alla landsting som anser sig ha råd att erbjuda den.

Men landstinget här i länet har valt att ge behandlingen - och det har kostat omkring en och en halv miljon kronor sedan starten för drygt ett år sedan.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".