Fästingsjukdomen närmar sig

Det är hög tid att vaccinera sig inför fästingsäsongen. Det farliga sjukdomen TBE smittar genom fästingar och längs sörmlandskusten är sjukdomen vanlig.
- Eftersom det finns de som kan bli svårt sjuka är det viktigt att vaccinera sig om man finns i riskområden, säger smittskyddsläkare, Carl-Gustav Sundin.
Riskområdena är sörmlandskusten, vid Trosa skärgård och längs Mälaren ända bort till Strängnäs. På andra de flesta ställen i landet finns annars inte TBE. Varje år uppsöker mellan tio och 20 personer som har smittats i länet. Mest aktuellt vaccinera äldre Det är TBE som man kan vaccinera sig emot. Borrelia som finns i hela landet går inte att vaccinera sig emot. De symptom man kan få av TBE är huvudvärk och feber och ibland kan man få nervskador och det kan leda till förlamning. - Det är viktigast är att skydda de vuxna och de äldre, förskolebarn får ganska lindrig TBE, men det är lika bra att vaccinera dem också om de ska vistas i skog och mark, säger smittskyddsläkare Carl-Gustav Sundin.