SÖRMLAND

Planerat sparpaket slopas

Det sparpaket, som skulle spara 9 miljoner kronor åt landstinget kommer inte att genomföras. Bland annat planerades nedläggningar på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm. Visserligen kommer nedläggningarna tas upp till beslut den 12 juni men regnbågsalliansen har redan nu bestämt sig för att förkasta tjänstemännens sparförslag.

– Vi håller ju på och försöker hitta besparingsmöjligheter på en annan nivå och inte skära på det här drastiska viset, säger Kjell Rosén är miljöpartistisk ledamot av Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Sparpaketet som chefstjänstemännen i landstinget presenterade den 8 maj innebar att vissa verksamheter skulle koncentreras till ett eller två ställen i länet. Hårdast slog förslaget mot Kullbergska sjukhuset, som skulle förlora såväl ögon- och hudmottagningarna, som den reumatologiska vården.

Men det här har, liksom tidigare sparförslag som gällt Kullbergska, mött mycket hårt motstånd från den lokala opinionen. Senast var det den miljöpartistiska kommunpolitikern Gudrun Lindvall i Katrineholm som krävde att hennes partivänner i landstinget skulle spräcka alliansen om besparingarna mot Kullbergska genomfördes.

Men nu säger Kjell Rosén att just det uttalandet inte har påverkar diskussionerna om det aktuella sparpaketet.

– Det är sant. Vi hade dock bestämt det tidigare, säger Kjell Rosén.

I sparpaketet ingick även nedläggning av smärtmottagningen vid Mälarsjukhuset, och av hudmottagningen vid Nyköpings lasarett.

Urban Hedqvist
urban.heqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista