Oxelösund

Blockad i Oxelösunds hamn

Det ser ut att bli en blockad från och med måndag i bland annat Oxelösunds hamn. Fackförbunden Transport och Hamnarbetarna har varslat om konflikt, med bland annat stopp för övertid och inhyrd personal. Det här efter att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal har strandat på grund av oenighet om schemaläggningen.

– Vi har ett avtal där arbetsgivaren har schemaläggningsrätten på arbetsplatsen och det vill Transportarbetarförbundet ändra på, säger Erik Zetterlund, vd för Oxelösunds hamn.

Hur tänker ni att ni ska kunna lösa problemet?

– Vi får rida ut den här konflikten enligt de regler som gäller på arbetsmarknaden.

Så det kommer att bli en konflikt?

– Ja, vi bedömer det så. I och med att man har tackat nej till medlingskommissionens bud och man har varslat om en konflikt som utlöses på måndag, vid midnatt. Det finns i och för sig några dagar kvar, men vi räknar med att det blir konflikt.

Vad kommer det att betyda för arbetet i hamnen?

– Att det blir störningar. Vi använder normalt personal på övertid och vi använder extrapersonal. Vi ligger och anställer semesterersättare och så vidare.

När det gäller rätten att vara med och bestämma om schemaläggningen, så säger Transportarbetarförbundets ordförande, Per Winberg, att hamnarbetarna i över trettio år, enligt praxis, har fått vara med och bestämma.

Nu vill arbetsgivaren, enligt honom, ändra på det. Fackförbunden, däremot, vill få den rätten inskriven i kollektivavtalet. Och nu ser det alltså ut att bli en konflikt på måndag.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista