SÖRMLAND

Lägre förtroende för landstingsledningen

Turerna kring det sparpaket som skulle ha sparat nio miljoner kronor inom landstinget har sänkt förtroendet för både chefstjänstemän och politiker. Åtminstone bland personalen inom dom vårdverksamheter som ingick i sparpaketet.

Överläkare Olof Malmberg på smärtkliniken uttrycker sig så här:

– Mitt och hela avdelningens förtroende för ledningen har fått sig en allvarlig knäck, säger han.

Inte heller på den tidigare nedläggningshotade hudmottagningen i Nyköping uttrycks någon större respekt för politikerna efter att sparförslaget först kommit som en blixt från en klar himmel, och sedan inte visar sig ha någon politisk majoritet.

Opinionstrycket mot sparpaketet, som skulle slå hårdast mot Kullbergska sjukhuset, har varit mycket stort. Särskilt från Katrineholmstrakten. Och överläkaren Olof Malmberg bedömer att politikerna nog kan ha viljan att genomföra besparingar som gäller Kullbergska, men knappast förmågan.

Men politikern Marie-Louise Forslund-Mustaniemi hävdar bestämt att de kommande sparbesluten kommer att slå mot alla tre sjukhus i Sörmland.

– Att spara in 250 miljoner innebär 400 tjänster och tar vi inget i Katrineholm får ju Nyköping och Eskilstuna ta hela smällen, säger hon.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista