SÖRMLAND

Ny mammografiteknik invigd

På fredagen invigdes en ny mammografienhet på Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Även Kullbergska sjukhuset i Katrineholm och Nyköpings lasarett har fått ny digital utrustning till mammografiundersökningarna.

Från att ha varit 11 mobila mammografienheter ska nu de sörmländska kvinnorna söka sig till respektive sjukhus. För nästan 20 miljoner kronor har landstinget satsat på utrustning och i Eskilstuna även på nya lokaler...

Från och med nu ska de sörmländska kvinnorna undersöka sina bröst vid sitt lasarett. I fredags invigdes de nya lokalerna i Eskilstuna med traditionell avklippning av, i det här fallet ett rosa, band.

I september när verksamheten är i full drift hoppas man att kunna ta emot upp emot 750 besök i veckan i Eskilstuna där tre av totalt fem screeningsutrustningar finns. De andra finns i Katrineholm och Nyköping.

Mikael Enblom är verksamhetschef på radiologiska kliniken vid Mälarsjukhuset och Kullbergska. I fredags var han på invigningen av de nya lokalerna på Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

Den nya digitala tekniken innebär en lägre stråldos för kvinnorna. Den innebär också fördelar ur miljösynpunkt då man slipper hantering av kemikalier som tidigare. Dessutom hoppas man på mer exakta resultat vilket kan minska antalet onödiga återbesök. I Eskilstuna hoppas man också på bättre tillgänglighet. Bland annat genom att i framtiden erbjuda kvälls- och helgöppet. Men även om längre öppettider kan ses som ökad tillgänglighet kvarstår det faktum att det tidigare funnits elva vagnar runt om i länet och vissa patienter kommer nu alltså att behöva åka längre för att undersöka sig. Något som det borde vara värt med tanke på mindre risker med strålning säger Mikael Enblom.

Totalt har satsningen kostat landstinget omkring 18 miljoner kronor, sedan tillkommer kostnad för ombyggnader.

Licia Gustafsson är vårdenhetschef på mammografienheten vid Mälarsjukhuset. Även hon är förväntansfull inför ny teknik och nya lokaler.

Mammografi erbjuds alla kvinnor mellan 40 och 79 år i länet. Omkring 86 procent av dem som erbjuds kontroll väljer att frivilligt undersöka brösten.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista