ESKILSTUNA

Elitklasser inget för Johan Nilsson

Att skapa elitklasser för de allra duktigaste eleverna i gymnasiet ska från 2009 testas i Sverige har den borgerliga regeringen bestämt.

Johan Nilsson är socialdemokrat och ordförande i barn och utbildningsnämnden i Eskilstuna. Han sågar förslaget.

– Det vore att helt abdikera från läroplanen, som står för en skola likvärdig för alla, säger Johan Nilsson bland annat.

Från och med 2009 ska 20 gymnasieskolor få inrätta så kallade elitklasser inom både samhällsvetenskapliga och naturvetenskapliga ämnen.

”Studietakten ska vara avsevärt högre än på en vanlig gymnasieutbildning”, skriver regeringen i en promemoria som ska presenteras i nästa vecka, uppger Svenska Dagbladet.

– Vi måste göra oss kvitt den socialdemokratiska jantelagen i skolpolitiken. Även duktiga elever har rätt att utvecklas i sitt eget tempo. De ska inte behöva sitta och rulla tummarna för att vänta in sina kamrater, säger utbildningsminister Jan Björklund (fp) till tidningen.

Skolorna ska ha rätt att välja ut elever genom särskilda antagningsprover, något som hittills bara har använts i profilutbildningar som idrotts- och musikklasser.

Elever i elitklasser ska samtidigt kunna läsa högskolekurser och tillgodogöra sig akademiska poäng.

Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, är positiv till initiativet.

– Jag tycker att vi i Sverige har varit rädda för att uppmuntra de som har speciella begåvningar. Även de eleverna måste få stimulans och motivation, säger hon.

Men Johan Nilsson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Eskilstuna anser att även de mest begåvade elevernas behov ska kunna tillgodoses utan att det ska behöva tillskapas speciella klasser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista