ESKILSTUNA

Framgångsrikt center har det knapert

Sörmlands handikappidrottsförbund driver sedan 2003 ett framgångsrikt utvecklingscenter för ungdomsidrott i Eskilstuna. Arbetet har varit lyckat och nu ska idén spridas vidare i landet.

Att få fler ungdomar med funktionsnedsättningar att börja idrotta är en viktig uppgift, säger Åsa Llinares Norlin.

– Det är skillnaden mellan att vara självständig och att vara beroende. Jag gjorde en enkätundersökning för ett tag sedan och då var det en kille, som sade att min sjukdom gör att jag blir sämre och sämre, men i min idrott blir jag bättre och bättre och det är en enorm kick, säger hon.

Utvecklingscentret i Eskilstuna har funnits i fem år. Man jobbar både med forskning och med att stötta ungdomarna på olika sätt. Till exempel genom att ge stöd för resor till träningen och att ge möjlighet att åka på läger med ungdomar inom samma sport. Ofta är man som ung idrottare med funktionsnedsättning ganska ensam i sin förening och att kunna träffa andra i samma situation kan vara avgörande för om man fortsätter idrotta.

Jonny Pettersson som spelar rullstolsbasket i Eskilstuna håller med om att det är viktigt.

– Ja, det är klart att det betyder mycket. Man är ju en i gruppen då och känner sig inte utanför, säger han.

En satsning på idrott gynnar inte bara den enskilde utan kan också spara pengar för samhället genom att de aktiva blir mer självständiga. Men trots det och det faktum att utvecklingscentret i Sörmland nu kopieras så är det svårt att få in pengar. I värsta fall kan man tvingas dra ner på verksamheten i år.

– Jag tror att det beror på att det är långsiktigt man måste arbeta. Det man stoppar in idag det ger frukt om tio – 15 år och så långt orkar man inte tänka, tror jag, slutar Åsa Llinares Norlin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista