OXELÖSUND

Landshövdingen lobbar för hamnen

Oxelösunds hamn bör pekas ut som strategisk hamn. Det säger landshövding Bo Könberg och Regionförbundet Sörmlands ordförande Marita Bengtsson med anledning av att de imorgon uppvaktar infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Uppvaktningen sker inför att regeringen i höstens infrastrukturproposition förväntas peka ut vilka hamnar i Sverige som ska benämnas strategiska. Hösten 2007 kom Hamnstrategiutredningens förslag där tio strategiska hamnar i Sverige pekades ut. Oxelösunds var inte en av dessa.

Oxelösunds hamn är Sveriges sjunde största hamn. Den har kort insegling, stort djupgående och fyller en viktig uppgift för hela Mälardalsregionen, enligt landshövdingen.

--Oxelösunds hamn spelar en väsentlig roll för att utveckla godstransportsystemet i Sörmland, säger Marita Bengtsson,

– Det är viktigt att Oxelösund som är den största hamnen mellan Karlshamn och Luleå och som ligger i den expanderande Mälardalsregionen finns med på listan över strategiska hamnar. Det tunga tonnaget har behov av hög lotsningsservice säger Bo Könberg.

– Oxelösunds hamn spelar en väsentlig roll för att utveckla godstransportsystemet i Sörmland. Vi behöver flytta över mer gods från lastbil till järnväg och sjöfart. Betydelsen av hamnen kommer att markeras i den regionala analysen över transporterna som Regionförbundet nu gör säger Marita Bengtsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista