Sörmland

Brister i rehabiliteringen för synskadade

Landstinget Sörmland ligger i bottenligan i den jämförelse som Synskadades riksförbund, SRF, gjort om möjlighet till rehabilitering för synskadade. Av 21 landsting ligger Sörmland på 16:e plats.

– Det är klart att det är allvarligt, för det är hur landstinget beviljar pengar och hur de använder pengarna, säger Michael Strömberg, ombudsman på SRF med ansvar bland annat för Sörmland.

Är du förvånad över det här resultatet?

--Nej, det bekräftar nog bara vad medlemmarna säger och hur man känner det.

Vad är mest allvarligt, där Sörmland inte lyckas så bra?

– Det finns en lag eller en föreskrift att alla ska ha rehabiliteringsplaner och det uppfyller Sörmland inte, utan man når upp bara till 50 procent och det är anmärkningsvärt.

SRF har tittat på tolv olika frågor som berör hur landstingen sörjer för synskadades möjlighet till rehabilitering. Utifrån svaren har SRF sedan klassat landstingen och Sörmland ligger alltså i botten, bara tre poäng över det landsting som hamnar sist i undersökningen.

Frågorna gäller, förutom rehabiliteringsplan, bland annat väntetider på syncentralerna, avgifter, antal anställda, utbildning och hur mycket pengar landstingen satsar på syncentralerna.

På fredag ska synskadades riksförbund ha en utfrågning av landstingspolitikerna i Sörmland om synskadades möjlighet till bra rehabilitering.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista