Man pekades felaktigt ut som våldtäktsman

En man i 30-årsåldern pekades felaktigt ut som misstänkt för försök till våldtäkt. En annan person, som hördes som misstänkt av polisen uppgav, enligt polisen, 30-åringens identitet. Polisen i Sörmland kan inte alltid vara helt säkra på ett den person som tas in till förhör vid misstanke om brott är den person som denne uppger sig vara.
- Det är en bedömning från fall till fall. Det finns tidigare exempel på att pesoner lämnat felaktiga uppgifter och lyckats, säger Roland Larsson vid kriminalavdelningen.
Åklagare Layla Bagge har inlett en förundersökning om falsk tillvitelse. Det betyder att en person som har förhörts av polisen, enligt polisen själv, har lämnat felaktiga uppgifter om sin identitet. Polisen är formellt inte misstänkt för något brott, enligt Roland Larsson. Formellt var det en man i 30-årsåldern som var misstänkt för försök till våldtäkt. Han fick besked om att han hade varit misstänkt i ett brev från åklagarmyndigheten, men att polisutredningen var nedlagd. Men att han var misstänkt visste han inte om. Vilseledde polisen Enligt kriminalinspektör Roland Larsson har den person som faktiskt har hörts av polisen troligen uppgett 30-åringens identitet. Polisen ska nu försöka ta reda på vem den person är som hördes om brottsmisstankarna, säger kriminalinspektör Roland Larsson. - Det gäller att ta reda på hur och vem som är hörd. Det finns anledning att anta att den person som har varit inne har kunnat uppge felaktig identitet för att vilseleda polisen. Oerhört påfrestande Åklagare Layla Bagge säger i en kommentar till Sveriges Radio Sörmland att det finns skäl som talar för att en annan person har använt en annan persons identitet. - Säger en person (läs 30-åringen) att han inte är skyldig tar jag detta på allvar och finns det anledning att misstänkta att ett brott har begåtts inleder jag en förundersökning, säger Layla Bagge, som tillägger att hon förstår att det måste kännas oerhört påfrestande att bli anklagad för något man inte har gjort. Utgår från att polisen gör rätt Det var Layla Bagge som fattade beslut om att lägga ned förundersökningen om försök till våldtäkt och det var samma åklagare som skickade beskedet till 30-åringen att han hade varit misstänkt, men att förundersökningen hade lagts ned. Hon säger att hon måste utgå från de polisutedningar som hon har som grund för sina beslut.