Sörmland

Färre fallolyckor bland äldre

Det går att minska antalet fallolyckor bland äldre personer över 65 år. De slutsatserna dras av ett samarbete mellan landstinget och kommunerna i länet.

– Vi har tagit fram ett program förra året runt fallprevention och det är den kunskapen som vi förmedlar ut nu i praktiken, till sjukhusen, vårdcentralerna, kommunens äldreboenden och hemtjänst, säger projektledare är Mats Bäckarslöf på utvecklingsenheten hälso- och sjukvård inom landstinget.

Landstinget har tillsammans med kommunerna arbetat med att ta fram idéer om hur fallolyckor inom sjukvården och äldreomsorgen kan minska. Olika avdelningar har testat olika idéer och nödiga fall hos äldre har i flera fall halverats.

Bland annat har de inblandade sett över de äldres aktiviteter, omgivning, mat och läkemedel. Exempelvis har mattor tagits bort och kvällsbelysning satts upp på avdelningar.

Mats Bäckarslöf säger att de kunskaper om hur man kan minska fallolyckorna har förts ut i verksamheterna under projektets gång, men ska spridas ännu mer framöver för att höftfrakturerna ska minska.

– Vi har ett gemensamt mål att minska antalet höftfrakturer i Sörmland under en femårsperiod. Nu har det gått ungefär ett år, så det handlar om att fortsätta med det här arbetet.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista