SÖRMLAND

De flesta vill ha storregioner

Det finns en stor majoritet bland företrädare för kommuner och landsting att bilda regionkommuner. Det framgår av en rapport från regeringens särskilde utredare. Sörmland är ett av de län där intresset för storregioner är störst.

I Sörmland är de nio kommunerna och landstinget politiskt överens och vill bilda region tillsammans med Stockholm och andra delar av Mälardalen, som enligt Regionförbundet Sörmland ska bygga på hållbar tillväxt, regionförstoring och ökad konkurrenskraft.

Landstingsstyrelsen har under våren också tagit kontakt med landstingsledningen i Stockholm med önskemål att som ett första steg bilda en regionkommun enbart mellan Sörmland och Stockholm, något som den socialdemokratiska oppositionen i Stockholm är positiv till.

Men käppar i hjulet finns - den borgerliga majoriteten i stadshuset i Stockholm vill inte ingå i någon storregion med Sörmland eller den övriga Mälardalen.

Västmanlands län har ännu inte tagit ställning, men diskuterar enligt Jan-Åke Björklund en regionkommun med Stockholm, eller ett Svealandsalternativ tillsammans med Dalarna, Gävleborg, Uppsala, Örebro och Värmland.

Regeringen som nu ska fatta beslut är inte enig i frågan.

Moderaterna i regeringen är precis som partikollegorna i Stockholms kommun starka motståndare.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Per Thyrén
per.thyrén@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista