Sörmland

Portnoff vill ha samarbete med Stockholm

Trots att Sörmland riskerar att hamna utanför en eventuell indelning i storregioner efter att Stockholm sagt nej till alla såna inviter, så ser politikerna i Sörmland inga andra alternativ än ett fördjupat samarbete med just Stockholm, även om det aldrig kan bli frågan om en gemensam storregion.
– Det är entydigt så att Sörmland avvisar alla tankar på att bilda regioner på andra sätt, säger Daniel Portnoff, vice ordförande i Regionförbundet Sörmland.

Om regionkommunerna blir verklighet kommer de att bestämma om viktiga frågor som infrastruktur och sjukvård. Och för Sörmlands del är det Mälardalen som gäller.. Andra alternativ som en Svealandsregion eller samarbete med Östergötland är inte aktuellt.

Problemet är bara att majoriteten i Stockholms stad alltså inte är intresserade av att bilda en regionkommun med Sörmland, eller något annat län heller.

På tisdagen kom en rapport från regeringens utredare Jan-Åke Björklund. Enligt honom finns det en risk att Sörmland till slut står helt ensamt.

Men Daniel Portnoff är inte oroad över situationen. Nästa steg blir att försöka starta ett djupare samarbete med Stockholm kring sånt som resor över länsgränserna i väntan på beslut om regionkommunerna. Till skillnad från majoriteten tycker han som moderat inte heller att det är så viktigt med just den samarbetsformen.

– Det viktiga nu är att se att det inte blir regionbildningar i alla fall, tror jag, 2010. Det viktiga är att fördjupa samarbetet med Stockholm inom ett antal sakområden där medborgarna känner att ”här finns det saker som Ni kan lösa och förbättra, som exempelvis vägar och kollektivtrafik, säger Daniel Portnoff, moderat vice ordförande i Regionförbundet Sörmland. 

Helena Sannemalm
elena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista