sörmland

Allt färre män väljer studier

Mälardalens högskola får allt fler kvinnliga studenter medan antalet män som läser vidare på högskolan minskar. För 5 år sedan var det ungefär lika många kvinnor som män som antogs på Mälardalens högskola  men förra året var 63 procent av de antagna kvinnor.

– Den har tendensen har vi sett länge säger Göran Borgö som är sektionschef på studentcentrum vid Mälardalens högskola. Han menar att män väljer att få ett jobb snabbt istället för utbildning.

Utvecklingen ser likadan ut i hela landet. Fler kvinnor läser vidare, färre män. På Mälardalens högskola krymper tekniska mansdominerade utbildningar medan typiskt kvinnliga, som lärarutbildningen och sjuksköterskeprogrammet växer.

På just sjuksköterskeutbildningen är 84 % av studenterna kvinnor.

Vi träffar en av de få män som läser sista året på sjuksköterskeprogrammet på Mälardalens högskola i Eskilstuna.
– En positiv löneutveckling som visar att det lönar sig att plugga tror han skulle få fler män att välja studier.

Men enligt en rapport från högskoleverket idag missgynnas inte män hittills av utvecklingen.

För trots att allt fler kvinnor väljer högskolestudier medan männen gör tvärtom så består de traditionella Maktstrukturerna, med män på toppositioner såväl inom som utanför akademin.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista