Läkare kan åtalas för bjudresor

Läkare och annan landstingspersonal i Sörmland kan åtalas för dom utlandsresor som finansierats av läkemedelsföretag, det menar Torbjörn Lindhe på Institutet mot Mutor.
Läkare lyder under allmänt åtal och regelverket om mutor och bestickning är ganska sträng i lagtexten, säger Torbjörn Lindhe. Omkring sjuttion procent av landstingets konferens och studieresor det senaste året har olika läkemedelsföretag varit med och finansierat. Det skriver Eskilstuna-Kuriren idag. Resorna har gått till bland annat Sydney, Rhodos, Mallorca och Florida och ingår som fortbildning för den egna kåren som äter gott, umgås och knyter nya kontakter med kollegor från hela världen. Samtidigt ger det privata läkemedelsföretag, som till exempel Astra Zeneka en chans att marknadsföra sitt nya preparat. Det här är något som kan minska allmänhetens förtroende för läkarkåren, menar Torbjörn Lindhe.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".