Dagmammor förlorar på nytt avtal

Dagmammor i Gnesta kan förlora upp till 20 000 kronor per år på det nya avtal som man från och med oktober jobbar under.
Avtalet finns redan i de flesta av landets kommuner men enligt Thelma Benedicks, dagmamma i Gnesta har man i kommunen behållit de stora barngrupper som man hade tidigare utan att dagmammorna får betalt för extra barn. Tidigare fick dagbarnvårdarna betalt för antal vårdtimmar som man hade barn. Man fick alltså betalt för tiden som ''Emma + Kalle + Olle'' var där vilket resulterade i att dagmammor ofta jobbade upp till 50-55 timmar i veckan. Det här gjorde att då om de barn som normalt går i skolan hade skollov och istället blev tvugna att vara hos dagmamman hela dagen så fick dagmamman också mer betalt för extratimmarna. För att få ner arbetstiden för dagbarnvårdarna så har man nu infört 40 timmars-vecka. Det här är inget nytt för Gnesta utan finns idag i nästan samtliga landets kommuner. Det är inte det i sig som Benedicks och hennes kollegor reagerar mot. Men när det här har införts i andra kommuner så menar Benedicks att man också har minskat barngrupperna för dagmammorna och det har man inte gjort för dagmammorna i Gnesta. I och med det nya avtalet så har nu dagmammorna ledigt en dag i veckan för att kunna komma ner i 40 timmars arbetsvecka, och man har anställt en så kallad pooldagmamma som tar hand om barnen just den dagen, men den dagen kompenserar bara tiden menar Benedicks, och har inget att göra med hur många barn man har i en grupp.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista