Sörmland

Oklart vad som är ett träd

Vad är egentligen ett träd? Ja den frågan har skapat en del förvirring bland lantbrukarna som är beroende av EU:s stödsystem för sina inkomster.

I den nya betesmarksdefinitionen inom EU:s stödsystem så sägs nämligen att det får vara högst 50 träd per hektar för att betesmarksbidraget ska kunna betalas ut. Men ska då alla träd räknas, även såna som förekommer klassiskt i en naturbetesmark?  

Nej, säger länsstyrelsen efter att ha pratat med Jordbruksverket. Enbart träd med hög och smal krona där grenarna till största delen pekar uppåt eller snett uppåt ska räknas in och såna får det alltså finnas högst 50 av per hektar för att bidrag för betesmark ska kunna betalas ut.

Exakt hur hög eller smal en krona får vara lämnas det dock inga besked om eller i vilken vinkel grenarna ska peka för att räknas som pekande uppåt eller snett uppåt. Länsstyrelsen hänvisar där vidare till broschyrer från Jordbruksverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista