Eskilstuna

Mindre förebyggande arbete med ungdomar

Allt mer förebyggande arbete gentemot ungdomar försvinner från Eskilstuna. Som vi har berättat tidigare i en serie inslag så togs fältassistenterna bort i Eskilstuna för snart fyra år. Sen i början av maj ligger också polisens fältarbete mot barn- och ungdomar nere.

– Jag och min kollega, som jobbade bara med ungdomar, blev ju välkända ansikten ute på fältet och det blev naturligt för dem att vända sig till oss när det behöver hjälp eller vill berätta någonting om något som har hänt kanske, säger Dennis Nordberg, en av de två ungdomsspanarna, som sedan i början av maj har nya arbetsuppgifter. Jag tror att lite av den här tryggheten har man fått tumma lite grann på.

Anledningen till att Eskilstunapolisens båda ungdomsspanares arbete just nu ligger nere är två. En av ungdomsspanarna har bytt polisstation och arbetet som ungdomsspanare kräver att man jobbar i par. Alltså kan Dennis Nordberg inte fortsätta som ensam ungdomsspanare.

Samtidigt så har polisen i Eskilstuna fått en ny ledning och som håller på att se over den nuvarande organisationen och därför har man i nuläget valt att inte ersätta Dennis kollega med en helt ny ungdomsspanare.

Så i dagsläget är det oklart om ungdomsspanarnas verksamhet kommer att fortsätta. Klart är iallafall att behovet av förebyggande arbete med ungdomar i Eskilstuna är stort.

– Det gör ju naturligtvis att det kan bli senare upptäckt av nya unga kriminella när man tappar en viktig informationskanal, som ungdomspoliser är, säger Dennis Nordberg.

– Men också samhällsekonomiskt, för ungdomsarbetet är bland de viktigaste uppgifterna som en polis kan ha, därför att kostnaderna för att kväva en kriminalitet i sin linda är mycket, mycket lägre, än att låta en kriminell få ha hela sin karriär som missbrukare eller vad det nu handlar om för brottslighet. Ju tidigare man kan ingripa, desto bättre.

Johanna Iggsten
johanna.iggsten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista