Sörmland

Sjukvården vill ha mer pengar av fullmäktige

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Sörmland kommer inte att klara av att få rätsida på budgetunderskottet, som beräknas uppgå till 259 miljoner kronor vid årets slut. Det bedömer politikerna i nämnden och nu vill man att landstingsfullmäktige antingen ska skjuta till mer pengar eller ta bort vissa uppsatta mål.

– Av de förslag som vi har lagt så hinner vi inte hämta hem allt i år och då är det viktigt för oss att ändå ge en signal till fullmäktige om att vi vill gärna ha en diskussion om de mål som vi har satta, säger Marie-Louise Forslund-Mustaniemi, kd, ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.  

Nämnden vill nu alltså att landstingsstyrelsen ger i uppdrag åt fullmäktige att ändra på de uppsatta målen. Och bakgrunden till det är dels att undvika att revisorerna återigen ska kritisera nämnden för att man gör för lite för att åtgärda underskottet. Dels kan man nog se det som en kontring på att fullmäktige inför årsbokslutet för 2007 inte gick Hälso- och sjukvårdsnämnden till mötes, när man begärde att få underskottet på 108 miljoner kronor täckt. Nu vill man liksom dela med sig av den knepiga situationen.

– Det är ändå fullmäktige som har det yttersta ansvaret.

Är det till och med så att du kan plädera i fullmäktige för att man ska omfördela kostnaderna inom landstinget, så att andra enheter ska få betala mer åt sjukvården?

– Hur den diskussionen ska föras får vi återkomma till, men vi tycker att det är viktigt att väcka frågan.

Det står även klart att de mottagningar som ingick i sparpaketet som presenterades i maj, bland annat ögonmottagningen vid Kullbergska och smärtmottagningen vid Mälarsjukhuset, att de fortfarande riskerar avveckling.

– Vi kanske väljer att ta det i samband med det stora beslutet till hösten, så att vi tar allt i ett och samma paket.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista