Strängnäs

Skolan får mest av skattehöjning

Idag presenterade den nya politiska majoriteten i Strängnäs, folkpartiet, centern och socialdemokraterna, hur de vill satsa de kommunala pengarna de kommande åren. Som Radio Sörmland rapporterat tidigare är skattehöjning på 90 öre är en av de större förändringarna.

– Vi har ju stora investeringar inför oss och medborgarna förväntar sig en bra kommunal service och de som vill flytta hit vill också det. Det mesta satsas på förskola och skola, säger Margareta Furustrand, folkpartiets gruppledare.

Strängnäs växer och befolkningen ökar. Därmed ökar också kraven på service. Kommunledningen anser att det därför krävs en rad nya investeringar, bland annat inom skolan och förskolan, som också behöver mer pengar för att klara sig.

Därför höjs skatten med 90 öre nästa år. Enligt kommunledningen ger det 58 miljoner i ökade intäkter. Skolan och förskolan ska få 20 miljoner av det skattehöjningen ger, bland annat vill kommunen öka lönerna för barnskötarna och förskolelärarna och satsa på barn med behov av särskilt stöd.

Men pengar satsas också på äldreomsorgen och på en idrottsanläggning i Larslunda. Samtidigt som intäkterna ska öka med en skattehöjning som finns rationaliseringskrav kvar på de olika nämderna. En del av de varsel av personal som lades tidigare i vår ligger kvar.

Men moderaterna menar att en skattehöjning drabbar medborgare som har en dålig ekonomi.

– Ja, men samtidigt tror jag att vi har en acceptans för att vi får en trygg skola och äldrevård. Jag tror att folk ställer upp på det, säger Furustrand som anser att kommunen, med facit i hand, borde ha höjt skatten tidigare.

Den tidigare politiska majoriteten diskuterade en skattehöjning och under en tid har kommunens tjänstemän utrett vad en skattehöjning skulle innebära ekonomiskt för kommunen. Nu har den nya majoriteten enats om en skattehöjning på 90 öre 2009.

Helena Sannemalm
helena.sannemalm@sr.se

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista