sörmland

"Mördaralg" upptäckt i Östersjön

Det finns risk att den så kallade ”mördaralgen” som tidigare dödat fisk på västkusten har kommit till Östersjön.

Ovanligt mycket växtalger av samma släkte som mördaralgen har upptäckts och prover ska nu undersökas för att se om det är just så kallade mördaralger.

Om det är det så hoppas Gunnar Aneer på Länsstyrelsen i Stockholm att algen inte ska ställa till med lika mycket trassel här som på västkusten.

– I sämsta fall kan det ju bli så att de dödar andra djur i havet, säger Gunnar Aneer på Länsstyrelsen i Stockholm, men vi hoppas ju att det inte ska bli så utan att det bara är en tillfälligt onormal förekomst som vi inte vet orsaken till fortsätter Aneer.

Att växtalgen av släktet Chrysochromulina har ökat så mycket sen i höstas och finns över så stora delar av Östersjön är väldigt onormalt, säger Gunnar Aneer.

Men vilken art av släktet det är har inte gått att fastställa ännu. Forskarna befarar att det är samma art som fanns på västkusten i slutet av 80-talet.

Den heter Chrysochromulina polylepis men kallades mördaralgen eftersom den dödade en hel del fisk i odlingar och även sjöstjärnor och musslor.

Men även om det är den arten så måste det inte innebära att den kommer döda annat växtliv. Arten har nämligen funnits här redan tidigare och här har de oftast inte varit till besvär.

Men så stora mängder och en sån ökning som det är nu har inte setts tidigare och det är oroväckande menar Gunnar Aneer.

Johanna Sjöqvist
SR Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista