sörmland

Tandvårdspriserna höjs

Folktandvården i Sörmland planerar prishöjningar i samband med att den nya tandvårdsreformen börjar gälla första juli. 

På tisdag fattar landstingspolitikerna beslut om den nya prislistan, men ungefär 26 000 sörmlänningar kommer att klara sig undan höjningarna ett tag. Det är de som har tecknat så kallat frisktandvårdsavtal.

– De som redan har avtal kommer att ha samma pris ett år framåt men de som tecknar nya avtal efter första juli får höjda priser säger Christer Stenvinkel som är vårdutvecklingschef.

Mellan 40 och 360 kronor per år ökar priset för den som tecknar avtal efter första juli, men den högre summan berör väldigt få.

Att Folktandvården nu höjer sina priser beror bland annat på att man får fler administrativa uppgifter i den nya tandvårdsreformen.

Om man då skulle jämföra kostnadsökningarna som drabbar dom som ingår frisktandvårdsavtal efter första juli och dom som fortsätter att stå utanför avtalssystemet hur ser det ut då?
Ja, det blir inte direkt några större ökningar för dom som väljer att betala vid varje tandläkarbesök.

I ett typexempel där det ingår undersökning, lagning och tandhygienistbesök får en person över 30 år en kostnadshöjning på 200 kronor.

Men det är klart, får man sen fler besvär så förlorar man ju mer på att inte ha den fasta årskostnaden i form av frisktandvårdsavtalet.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista