sörmland

Guldbedragare på sörmländska vägar

En mindre uppskattad sommarföreteelse har återigen kommit till Sörmland. Det handlar om bedragare som försöker sälja falska guldföremål till bilister längs länets vägar.

– De ställer sig vid vägen, stoppar andra bilar och säger att man fått slut bensin sen erbjuder man ”guld” i utbyte mot pengar, men det är ju naturligtvis inte guld de säljer säger Fredrik Wallén som är polis vid kriminalunderrättelsetjänsten.

Redan nu har polisen i Sörmland fått in flera rapporter om misstänkta bedragare bland annat mellan Eskilstuna och Nyköping.

Det rör sig om internationella ligor som ofta har kopplingar till annan sommarbrottslighet som fickstölder. De är svåra att få fast eftersom de reser runt och polisen behöver därför tips från allmänheten.

Några polisanmälningar från folk som blivit lurade har man än så länge inte fått in i år, vilket kan betyda att människor blivit mindre lättlurade.

Men trots det ändras inte strategin särskilt mycket.
– De tycker väl att det här är ett tillräckligt framgångsrikt tillvägagångssätt, säger Fredrik Wallén.

Bedragarna kan verka mycket förtroendeingivande först men fungerar inte det kan man gå över till en mer aggressiv försäljningsteknik.
– Man tjatar och trugar och kan bli så obehaglig att folk känner sig tvingade att köpa bara för att bli av med försäljaren, säger Wallén.

Helena Sannemalm
helena.sannemalm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista