sörmland

Banverket vill bygga Ostlänken

I sin utredning till regeringen föreslår Banverket nu att Ostlänken, en höghastighetsjärnväg mellan Järna och Linköping via Sörmland ska börja byggas så att den kan vara körklar redan 2020.

Det är hög tid för höghastighet på räls, också i Sverige. Fördelarna är många, inte minst de miljömässiga. Fatta nu bara de politiska besluten.

Så lyder slutsatserna från Banverkets analys och dess rekommendationer till regeringen och infrastrukturminister Åsa Torstensson.

Hennes svar kommer i höstens stora trafikproposition. Banverket vill först se en satsning på Götalandsbanan Stockholm - Jönköping - Göteborg och föreslår att regeringen börjar med den så kallade Ostlänken från Järna, genom Sörmland till Linköping, och i andra ändan sträckan Borås - Göteborg.

Med en optimistisk bedömning anser banverket att Ostlänken kan stå klar redan år 2020, med byggstart år 2014. Den kostar då 40 miljarder att bygga med dagens penningvärde.

I det inriktningsunderlag Banverket lämnade till regeringen våren 2007 fanns ostlänken med med byggstart mellan 2010 - 2020 om man fick 25 procent höjning av sina anslag, annars först senare än så.

”Det är hög tid för höghastighet på räls, också i Sverige. Fördelarna är många, inte minst de miljömässiga. Fatta nu bara de politiska besluten.” Så lyder slutsatserna från Banverkets analys och dess rekommendationer till regeringen.

Banverket säger i sin rapport att optimistiskt skulle det kunna bli en byggstart för Ostlänken mellan Järna och Jönköping via Sörmland år 2014 och att den då skulle kunna vara klar år 2020.

Göran Forssberg som är styrelseordförande i i Nyköping-Östgötalänken AB är kritisk till att frågan ens utretts när man kunde redan ha tagit beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".