TROSA

"Projektet har gett mig mitt liv tillbaks"

Den här månaden avslutas ett projekt i Trosa som fått 95 procent av deltagarna som varit långstidsjuka eller långtidsarbetslösa tillbaka till arbetsmarknaden i någon form. Projektet heter Team Trosam och det bygger på individens egen kapacitet och vilja till förändring.

Anna Yilmaz drabbades för några år sedan av panikångest och kunde inte fortsätta arbeta. Men efter att hon fått hjälp genom Trosam är hon tillbaka igen.

– Det har gett mig mitt liv tillbaks. Jag har fått göra en inre resa som betyder allting, säger Anna Yilmaz.

– Jag har varit i helvetet och vänt, säger Anna Yilmaz.

Anna Yilmaz är en av 60 deltagare i projektet Team Trosam - som pågått i två år - men som nu avslutas i väntan på beslut om att fortsätta i permanent form eller inte.

Helhetssyn och delaktighet är ledord i den metod som Team trosam  använder.

Utbildningen bygger bland annat på att genom arbete i grupp lära sig att finna sig egen ”jag-formel” och att se närmare på frågor om ens egna styrkor och svagheter.  

Projektet har lett till att 6 av 10 försörjer sig på egen hand nu - och 95 % har på något sätt kommit tillbaka till arbetslivet.

Team Trosam är ett samarbete mellan Trosa vårdcentral, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och kommunen. Samverkan är nyckeln, säger Madeleine Söderström, utbildare och projektledare.

– Sammverkan mellan enheterna gör att vi kommer längre, hjälper människor på ett bättre sätt och sparar pengar, säger Madeleine Söderström.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista