SÖRMLAND

Cykelstölderna verkar minska

De senaste tio åren har antalet anmälda cykelstölder minskat med 43 procent enligt Brottsförebyggande Rådet, BRÅ. Men om det är en faktisk minskning av antalet stulna cyklar eller om allt färre anmäler cykelstölder råder det delade meningar om.

Ingrid Brege är ordförande i Cykelfrämjandet i Eskilstuna. Hon cyklar ofta och mycket och instruerar gärna i diverse knep för att öka säkerheten kring sin cykel. Hon har själv aldrig blivit av med en cykel men känner de som blivit det.

– Jag tycker att det här är ett stort problem, säger Ingrid Brege, ordförande i Cykelfrämjandet i Eskilstuna.

Sannolikheten för att få tillbaka cykeln är mycket liten, ändå finns just nu omkring 100 cyklar på hittegodsavdelningen hos polisen i Eskilstuna. Även enligt en anställd på hittegodsavdelningen kan man inte se någon direkt minskning av antalet stulna cyklar.

Han tror istället även han att det är allt färre som anmäler och att det är därför statistiken ser ut som den gör. Han menar också att cykelhandlare är dåliga på att sätta ramnummer på cyklarna och tror att det skulle kunna lösas med till exempel krav från försäkringsbolagen på att ramnummer ska finnas för att ersättning ska kunna betalas ut vid en eventuell stöld.

Medan en polis som Radio Sörmland pratat med menar att statistiken visst kan stämma och att det kan bero på bättre lås på cyklarna.

Förra året anmäldes omkring 2000 cyklar stulna i länet enligt BRÅ. Tio år tidigare var antalet 3500.

Lisa Wadin
lisa.wadin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista