ESKILSTUNA

Svårt för rörelsehindrade att hitta lämplig studentbostad i Eskilstuna

Mälardalens högskola lockar nya studenter med bostadsgaranti. Men att hitta ett boende är svårt om man har en funktionsnedsättning, och därmed behöver ett anpassat boende. Det vittnar 20-åriga studenten Elin Nemi om.

– Det är ju lite krångel för jag har ju min permobil och dörren har ju ingen dörröppnare. Så man måste krångla lite med alla dörrar, säger Elin Nemi.

Elin Niemi känner sig ändå lyckligt lottad - inomhus kan hon röra sig utan hjälpmedel, men bara korta sträckor, som till exempel till tvättstugan en trappa ner.

Därför duger studentboendet utan hiss som hon idag bor i.

När hon ska förflytta sig längre bitar använder hon permobil och ibland rullstol. Hennes funktionsnedsättning har gjort att hon varit tvungen att hitta ett relativt modernt, och därmed dyrt, studentboende som ligger centralt och har tillräckligt breda dörrar.

I juli dimper det första antagningsbeskedet ner i brevlådan hos dem som sökt en högskoleutbildning till hösten.

Samtidigt börjar också jakten efter en bostad på studieorten - och många flyttar hemifrån för första gången i samband med studierna.

Mälardalens högskola, med säten i både Västerås och Eskilstuna, lockar med bostadsgaranti för nyinflyttade studenter. Högskolan hänvisar, via Mälardalens studentkårs Internetsajt, de studenter som söker bostad i Eskilstuna till en hemsida där bostadsbolag listas. Sedan får man själv ringa runt till bostadsbolagen.

Studentbostäder finns det visserligen i kommunen, men lever man med

en funktionsnedsättning och är till exempel rullstolsburen, är det knepigare att hitta ett lämpligt kryp-in.

Bostadsbolagen erbjuder nämligen ofta äldre lägenheter med smala dörröppningar i miljonprogramsfastigheter utan hiss.

När vi tar kontakt med Mälardalens högskola hänvisas vi till Eskilstuna kommunfastigheter. Hyreschefen där, Liselott Perbro, kan emellertid inte säga hur det ser ut med beredskapen att ta emot till exempel rullstolsburna.

Hon hänvisar till respektive förvaltare för mer information. Ansvaret hamnar alltså återigen på studenten.

Som blivande student i Västerås går man annorlunda till väga i sin jakt på boende. Där anmäler sig studenterna till Bostad Västerås, till exempel via deras hemsida, och all vidare kommunikation sker sedan just Bostad Västerås. Har man som bostadssökande särskilda behov till följd av till exempel en funktionsnedsättning, meddelar man Bostad Västerås, som letar efter ett boende som uppfyller ens krav. Elin Niemi tycker att det är oklart vem som bär ansvaret för ett studentboende för alla i Eskilstuna.

– Vart jag skulle vänt mig här I kommunen har jag absolute ingen aning, säger Elin Niemi.

Juliana Fritzhand
juliana.fritzhand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista