FRIIDROTT

Cecilia Nilsson vill till OS

Förra sommaren vann hon SM-guld på hemmaplan. I år kastade hon nytt svenskt rekord, 69.09 meter. Ändå är inte släggkasterskan Cecilia Nilsson klar för OS i Peking senare i sommar.

I mars i år tog Cecilia Nilsson tjänstledigt från sitt heltidsarbete i Eskilstunaklubben Råby-Rekarne. Skälet var motiverat, hon ville kunna ägna all tid och energi på sin satsning mot OS i Kina.

– Att vara med på ett OS är väl det häftigaste man kan göra skulle jag tro, säger Cilla som hon kallas.

Det hela började egentligen förra sommaren. Efter SM-guldet på Ekängen i Eskilstuna inför en jublande hemmapublik kastade hon bra även i VM i japanska Osaka. Cilla var endast 30 centimeter ifrån en finalplats. Väl där kände Cilla att hon kunde konkurrera med de allra bästa.

– Jag var för nära för att inte satsa mot OS, fortsätter hon.

Därför beslutade sig Cecilia för att satsa helhjärtat på att ta sig till Peking. Som en del i satsningen tog Cecilia tjänstledigt och återgår till sitt arbete efter OS är slut. Hon tränar nästan dagligen och hon tränar hårt.

– All min träning utgår från släggkastningen och det blir mycket kast men även mycket styrka, förklarar Råby-Rekarnes stora affischnamn.

Satsningen har också givit resultat. Nyligen kastade Cilla nytt svenskt rekord i tyska Halle då hennes slägga for iväg hela 69.09 meter.

– Det känns skönt att se att träningen ger resultat, säger hon.

Än är det dock inte klart att Cecilia får åka till Peking.

– Jag måste kasta längre och visa Sveriges olympiska kommitté att jag ligger stabilt på längder mellan 69,5-71 meter, förklarar hon.

Avgörande blir hennes resultat i kommande tävlingar.

– De kommer att ta ut OS-truppen redan i början av juli så det gäller att göra bra resultat denna månad, framför allt Europacupen i midsommarhelgen blir en bra tävling, avslutar hon.

OS i Peking avgörs 8-24 augusti.   

Joel Hamberg
joel.hamberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista